До нас часто надходять питання роботи мультиварок-скороварок. Покупці скаржаться, що інструкція не завжди дає відповідь на запитання, тому ми вирішили написати вам цю статтю.
Головне правило: перед початком використання мультиварки з функцією приготування під тиском не лінуйтеся та обов'язково прочитайте інструкцію . А тепер перейдемо до відповідей на ті питання, які найчастіше турбують наших покупців:
- Чому кришка не прилягає щільно?
Коли кришка ніби бовтається - це брак приладу, не хвилюйтеся. Вона повинна мати люфт, оскільки розрахована конструктивно працювати з високим тиском. З внутрішньої сторони кришки встановлюється кільце ущільнювача, яке при закритті мультиварки охоплює чашу, і тим самим створює герметичність, необхідну для набору високого тиску. Коли скороварка набрала високий тиск, кришка трохи піднімається, відбувається блокування механізму, який контролює можливість відкриття кришки до нормалізації тиску.
- Клапан випуску тиску обертається, не фіксується, чи це нормально?
Клапан повинен вільно обертатися, це один із ступенів захисту скороварки. Вільне обертання клапана забезпечує нормалізацію тиску шляхом його скидання (злегка сопучи і випускаючи пару). Також можливий викид рідини із чаші, якщо її рівень надмірний.
- Як зрозуміти: відкритий клапан чи закритий?
Якщо не розібралися, підказка: зазвичай клапан закривається (переводиться в режим високого тиску) за годинниковою стрілкою, а відкривається (переводиться в режим нормального тиску) проти годинникової стрілки. На кришці можуть бути написи, що позначають положення клапана: VENT – клапан відкритий (нормальний тиск); SEAL – клапан закритий (високий тиск); або NORMAL – клапан відкритий (нормальний тиск), HIGH – клапан закритий (високий тиск).
- При виборі програми не йде час, мультиварка несправна?
Не поспішайте з висновками. Швидше за все, причина не в поломці, просто необхідно проявити терпіння. Мультиварка-скороварка готує під високим тиском, тому процесор поетапно виконує такі завдання:
1. Нагрів та набір тиску. Якщо кришка і клапан високого тиску трохи піднялися, а мультиварка перестала випускати пару, то початковий етап завершено. Час, необхідне набору тиску, визначається обсягом і температурою продуктів (для замороженого м'яса, наприклад, часу знадобиться більше), і триває від 5 до 25 хвилин. На цьому етапі відлік не починається (не думайте, що таймер не працює). Тобто, вказаний на дисплеї час програми, наприклад «30 хвилин», передбачає час приготування після набору потрібної температури та тиску.
2. Починається відлік часу виконання вибраної програми. Ви можете почути звуки роботи нагрівального елемента (схоже на тихі натискання), який періодично вмикається для контролю потрібної температури програми.
3. Спуск тиску. Коли програму завершено, і ви почули сигнал завершення роботи, кришку відкривати не можна. Не намагайтеся це зробити, це небезпечно! Кришка заблокована для запобігання різкому спуску тиску. Потрібно дочекатися, поки прилад сам скине тиск. Як правило, потрібно 5-15 хвилин.
- З клапана бризкає рідина, що робити?
Це один із ступенів захисту скороварки, саме так клапан реагує на надлишковий тиск усередині приладу або на перевищення допустимого рівня рідини у скороварці. Необхідно зупинити процес готування, дочекатися спуску набраного тиску або спустити його вручну за допомогою будь-якого предмета. Як це зробити? Поступово постукуйте по клапану, повільно відкриваючи його, нацьковуючи тим самим тиск до нормального рівня. Увага! Повертати клапан руками не можна, з клапана йтиме обпалююча пара і бризки, за відсутності досвіду краще не користуватися цим методом. Потім слід злити зайву рідину. Щоб запобігти такій ситуації, не наливайте рідину вище покладеної позначки.
- Чому моя мультиварка страшно шипить?
Все в порядку, просто вся пара, що утворюється при кипінні, виходить через запобіжний клапан. Як тільки рівень необхідного тиску буде досягнутий, клапан високого тиску закривається, припиняється шипіння, починається робота в режимі тиску. Якщо ви вирішили готувати в режимі нормального тиску, шипіння буде протягом всього процесу готування: це виходить пара, так само, як при варінні у звичайній каструлі.
- Із клапана не йде пара, це нормально?
Якщо почався відлік часу виконання програми, це нормально, отже прилад працює у режимі високого тиску. Торкати клапан не потрібно, тому що це небезпечно різким випуском гарячої пари.
- З клапана валить пара, чому?
Прилад працює в режимі нормального тиску, клапан високого тиску відкритий, через нього виходить пара, так само, як при приготуванні в звичайній каструлі. Якщо через клапан бризкає рідина, то її рівень у каструлі надлишковий.
- Пролунав сигнал закінчення програми, але відкрити кришку неможливо, як бути?
Потрібно почекати щонайменше 10 хвилин. Усередині скороварки високий тиск, що не дозволяє відкрити кришку. Необхідно дочекатися спуску набраного тиску або спустити його вручну за допомогою будь-якого предмета, поступово постукуючи по клапану, повільно відкриваючи його, нацьковуючи тим самим тиск до нормального рівня. Увага! Повертати клапан руками не можна, з клапана йтиме обпалююча пара і бризки, за відсутності досвіду краще не користуватися цим методом.
- Чи можу я готувати не в режимі скороварки, а в режимі мультиварки?
Якщо при цьому ви бажаєте скористатися стандартною програмою, наприклад «М'ясо» або «Суп», то мультиварка не працюватиме в режимі нормального тиску на цій програмі, т.к. час приготування розрахований працювати при високому тиску. Для імпровізацій можна використовувати мультикухар, якщо така можливість є у функціоналі вашої мультиварки.
- У мене загубилося/ушкоджено кільце ущільнювача, чи можна обійтися без нього?
На жаль, нормальна робота приладу без такого кільця неможлива. У режимі високого тиску мультиварка не працюватиме, у режимі мультиварки буде, але якість приготування невідома, в режимі смаження експлуатувати можна без втрати якості.
Для вирішення проблеми вам потрібно звернутися до сервісного центру виробника приладу або розглянути купівлю кільця ущільнювача Redmond, якщо його діаметр (24 см) підходить. Кільце повинно щільно прилягати по діаметру кришки, для цього необхідно допомогти в установці руками, рівномірно розподіляючи кільце кріплення.
- Чи можна купити чашу для мультиварки та використовувати її в моїй скороварці, якщо розміри підходять?
Ні, не можна. Чаша для використання у скороварці відрізняється від чаші для мультиварки. Можна використовувати чашу виробника, відмінного від вашого, але така чаша повинна повністю збігатися з вашою за розмірами (інакше буде порушена герметичність і тиск не набиратиметься), і бути призначеною для використання в скороварках.
Перейти до вибору аксесуарів для мультиварки
Перейти до вибору мультиварок-скороварок
Деякі покупці цікавляться: куди поставити мультиварку на кухні?
На маленькій кухні це питання справді може стати актуальним. Ми рекомендуємо розташовувати вашу помічницю на будь-якій зручній поверхні на відстані 1,5-1,8 метра від підлоги (звичайний рівень стільниці). Під шафами прилад краще не ставити, щоб не пошкодити меблі парою, що виходить. Під час роботи за потреби вмикайте витяжку.
По суті ви можете використовувати будь-яке вільне місце для мультиварки на кухні:
- Барна стійка;
- підвіконня;
- обідній стіл;
- балкон;
- можна обладнати окрему висувну шухляду в меблів під мультиварку, під час готування ви просто відкриваєте її, таким чином, пара не буде пошкоджувати шафки, а по закінченні - ящик просто закривається, і не займає зайвого місця;
- плита або варильна поверхня (техніку не вмикати!).
Якщо наша стаття сподобалася вам, будь ласка, витратите трохи вашого часу і порекомендуйте її друзям, адже далеко не всі знають, як правильно користуватися мультиваркою-скороваркою. Якщо у вас все ж таки залишилися питання, на які ми не відповіли в цій статті, будь ласка, напишіть нам.